В Западна Европа битовите потребители са на свободния пазар на електроенергия,

...
В Западна Европа битовите потребители са на свободния пазар на електроенергия,
Коментари Харесай

Андрей Живков: Повишение на цените на тока за домакинствата може да има след Нова година |

В Западна Европа битовите консуматори са на свободния пазар на електрическа енергия, т.е. имат си снабдители и те непосредствено усещат удара от високите цени. При нас обаче, както към този момент се популяризира в общественото пространство, вероятно покачване би могло да има след Нова година, когато изтича 6-месечният период на решението на КЕВР. Именно в този момент би трябвало да предприемем ограничения. Никой не може да каже за тези два месеца какво би се случило. “

Това съобщи по bTV служебният министър на енергетиката Андрей Живков и добави, че битовите консуматори у нас са на контролиран пазар и това е вид подкрепа за бизнеса.

Разсрочено заплащане на сметки

„ При нас бизнеса от 1 юли тази година излезе на свободния пазар т.е. той си е намерил снабдител на електрическа енергия. Начините на заплащане при тях са комерсиално договаряне сред доставчика и клиента. За битовите клиенти, които все още са на контролиран пазар, снабдители са  електроразпределителните предприятия, на които ние бихме могли да препоръчаме такава мярка. Такава мярка не е прилагана за пръв път. Бихме могли напълно умерено да го препоръчаме, но ЕРП-тата би трябвало да го предложат “, съобщи Живков.

В момента Европа е в обстановка, в която дава безспорната независимост всяка държава сама да взема решение за нуклеарната си политика. Ядрената сила е сигурен, резистентен, беземисионен източник на електрическа енергия. Нормално е да продължи развитието на нуклеарната енергетика, защото следва „ изваждането “ на мощности, които работят на въглища, счита Живков.

" Подкрепяме зелената сила извънредно доста. Заложихме в Националния проект за възстановяване и резистентност доста средства, които да я развият, само че без базова мощ не може. Зелената енергия може напълно сполучливо да се сработи с ядрената сила, защото тя също е беземисионна, а нали задачата до 2050 година да постигнем беземисионна стопанска система ", добави той.

Затваряне на въглищните електроцентрали

„ По-важното е да убедим първо себе си и по-късно тези, които са заети във въглищните райони, тъй като за тях и нас е значимо да имаме изясненост какво вършим. Поставяйки някаква последна година, ние ще би трябвало да стартираме да работим по сценарии, които да се случат до тази година. Въпросът не е да затворим централите, а да трансформираме района, тъй че хората, които работят там, да не нарушат общественото си състояние и да дишат по-чист въздух “, съобщи служебният енергиен министър.

Цените на енергоносителите

„ От една страна, растежът на цените на енергоносителите бе провокиран от взривното възобновяване на стопанската система след COVID-19. Първо в Съединени американски щати, след това в Азия и Европа. Азия е един безконечен пазар на енергоносители, който внезапно се „ отпуши “ и това изигра ролята на вакуум, който дръпна една огромна част от втечнения природен газ. Това пък сътвори недостиг в Европа. От друга страна, покачването на въглеродните излъчвания, които засягат производителите на ток от въглища “, добави той.

По думите му по този начин са се насложили няколко фактора, получил се е „ резултата на доминото “ и по този начин сме стигнали до тези високи цени на енергоносителите в Европа.

„ Никой не може да предвиди каква ще бъде най-високата цена на тока и газа особено в условия на волатилност на пазарите сега. Всеки търси на всяка цена, с цел да е сигурен, че ще откри. Това е, което дига цените на борсата. Именно това се случи и с цените на електрическата енергия от лятото насам. Ние сме 100% зависими от вноса на газ, нямаме залежи. Ако имаме към 3-3,5 млрд. консумация в страната, имаме към 0,2 милиарда вътрешен рандеман. Това, което трябва да създадем допустимо най-бързо, е диверсификацията на доставките на газ “, каза още Живков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР